Відкритий лист Міському голові м. Запоріжжя, Запорізькій міській раді та Обласній державній адміністрації

Як експерти в галузі архітектури ХХ століття, історики, управлінці, фахівці-практики з реставрації об'єктів ХХ століття, представники громадського сектору, політики і активісти, ми стверджуємо, що об'єкти архітектури, містобудування, інженерного мистецтва періоду міжвоєнного модернізму м. Запоріжжя є спадщиною світового рівня. З огляду на міжнародну культурно-історичну цінність спадщини, ми відчуваємо свою відповідальність і вважаємо за необхідне прийняття комплексних заходів, спрямованих на збереження, реставрацію та ревіталізацію цих об'єктів, на прикладі яких розкривається своєрідність Запоріжжя як історичного європейського міста і середовища проживання людей.

Ми рекомендуємо Міському голові м. Запоріжжя, Запорізькій міській раді та Обласній державній адміністрації:

1. Сприяти розробці документації по внесенню об'єктів Шостого селища до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, в тому числі містобудівних ансамблів таких кварталів:
- II-го (гуртожитки авторства Ольги Яфа, гуртожиток будинку-комуни, так званий будинок-блок);
- III-го (кварталу Круглого будинку);
- V-го;
- кварталу міської клінічної лікарні №3 (поліклініка Льва Юровського).

2. Розробити історико-архітектурний опорний план м Запоріжжя з виділенням особливостей забудови міжвоєнного модернізму 1920-1930-хх років (її оригінальних ансамблевих рішень у квартальній організації), таким чином закріпити комплексний охоронний статус об'єктів міжвоєнного модернізму для подальшої організації в їх відношенні охоронно-правових заходів.

3. Підготувати та реалізувати міжнародну програму за участю представників міста Запоріжжя, громадських організацій Запоріжжя, Харкова, Києва, фахівців з університетів Веймара і Харкова по вивченню і систематизації пам'яток модернізму, їх реставрації та популяризації як надзвичайно важливої спільної європейської спадщини містобудування та архітектури індустріального періоду.

4. Провести ремонтно-реставраційні роботи на об'єктах, розташованих в межах Шостого селища (Соцміста) з урахуванням результатів програми, а також сучасного досвіду німецьких та українських реставраційних практик організаціями, які мають в своєму штаті практикуючих фахівців реставраторів і технологів. Організувати співпрацю з німецькими партнерами і представниками громадських організацій Запоріжжя, Києва і Харкова в ході робіт з реставрації таких об'єктів:
- Міської клінічної лікарні №3 (на розі вулиць Медведєва і Металургів);
- гуртожитки авторства Ольги Яфа (вул. Металургів, 4, 6, 10) і гуртожиток будинку комуни в II-му кварталі (вул. Незалежної України, 21);
- бібліотеки Соцміста (вул. Добролюбова, 11);
а також роботи по ревіталізації, які будуть включати в себе проекти ландшафтного благоустрою таких об'єктів:
- територій II-го кварталу в межах вулиць пр. Металургів, Незалежної України, Добролюбова, Рекордна;
- кварталу, так званого Круглого будинку, в межах вулиць Верхня, Рекордна, Незалежної України, проспект Металургів.
Запланувати дані роботи, як першочергові. Всі роботи проводити відповідно до ратифікованих міжнародних документів у сфері охорони культурної спадщини.

5. Організувати підготовку номінаційного досьє для включення містобудівного ансамблю Дніпровської ГЕС (з уточненням переліку внутрішньокомплексних об'єктів) і Шостого селища (Соцміста) в Попередній список об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

6. В рамках чинного законодавства України створити на міському рівні спеціальний орган, який міг би формувати і направляти муніципальну політику в сфері охорони культурної спадщини м. Запоріжжя.

7. Клопотати перед Міністерством культури України про:
- розробку методичних рекомендацій щодо визначення предмета охорони пам'яток архітектури та містобудування міжвоєнного модернізму для цілей системного ведення Державного реєстру нерухомих пам'яток України;
- перегляд рішення Експертної комісії з розгляду питань занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України від 29.03.2017 р (протокол № 3/17), згідно з яким з усього ансамблю Дніпровської ГЕС рекомендовано до занесення до Держреєстру лише будівлю машинного залу ГЕС і будівлю дирекції. Можливе виключення з системи державного обліку водозливної греблі і шлюзів (на підставі їх важливості як об'єктів енергетичної сфери та інженерно-транспортної інфраструктури) буде суперечити Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини ЮНЕСКО. Крім того, рекомендація Експертної комісії про встановлення категорії охорони для будівлі машинного залу ГЕС на рівні пам'ятника місцевого значення не відповідає визначній ролі даного об'єкта як одного з символів світової архітектури ХХ ст.

Ми вітаємо готовність міської влади Запоріжжя прийняти рекомендації та зауваження експертів для реалізації програми охорони пам'яток історії та культури в місті Запоріжжя на 2018-2022 рр. і наполягаємо на реалізації даної програми.

Щоб додати своє ім'я, перейдіть на наступну сторінку

В соцсетях